English |  Magyar  

„Újheli Feketekönyv”
 Admin  2009.10.06
„Újheli Feketekönyv”
Ez alkalommal Zemplén Levéltárának számos kincse közül egy figyelmet érdemlő ritkaságot mutatunk be.
Péter Sándor festőművész 1933-ban készítette azt a karikatúra albumot, amelyben Sátoraljaújhely megyei város jellegzetes alakjait örökítette meg. Az utcaseprőtől a kereskedőkön, vendéglősökön, városi és vármegyei tisztviselőkön, újságírókon, tanárokon, papokon át a polgármesterig mind megjelennek a vízfestékkel színezett, 120 figurát ábrázoló, az idők során kissé megsárgult lapokon. Az album az alkotó nővérének, Péter Erzsébetnek a hagyatékából került őrizetünkbe néhány évtizede.
Péter Sándor Bereg vármegyében, a ma Munkácshoz tartozó Őrhegyalján született 1908. október 31-én, édesapja Péter Gyula Zoltán, édesanyja Fogarassy Etelka. A család 1918-ban költözött Sátoraljaújhelybe, feltehetően édesapját, aki pénzügyőri biztos volt, a Sátoraljaújhelyi Pénzügyigazgatósághoz helyezték. Iskoláit helyben végezte, a képzőművészeti főiskolát pedig Budapesten. Az 1920-as évek végétől városunkban élt és alkotott. A II. világháború viharaiban tűnt el, 1945. január 26-án a Szovjetunióban, hadifogolytáborban halt meg.
A saját korában már ismert volt és nagy feltűnést keltett az album, 1933-ban a „Zemplén”, 1936-ban a „Zemplénvármegye” című helyi lapokban írnak róla.
Ahogyan korabeli kritikusai már látták: „Rajzaiban élet és erő van, és meglepő karakterizáló készség. Akit egy vidéki város érdekes élete meg tud fogni, annak nagy élményt jelent a karikatúra gyűjtemény”.
Közre adunk egy kis ízelítőt, az 1930-as évek „újheli” hétköznapjaiból…


A művész, takarásban, hóna alatt mappájával, mellette barátai,
Kenéz Miklós újságíró és Szentkirályi Miklós ügyvéd
Orbán Kálmán polgármester fogadja a város lakóinak köszöntését.
Frank Dezső a Városi Vigadó étterem bérlője találkozik Keresztessy Andorral
a Magyar Király Szálloda tulajdonosával.
Dr. Fried Samu fogorvosi rendelőjében.
Luczkanyecz István, aki a híres cirkuszi erőművészről a „Cája” becenevet kapta,
a város akkori életének nevezetes figurája.
Szegő Sándor Salamon divatáru kereskedő, Zemplén vármegye legnagyobb
divatáruházának tulajdonosa.
Arnótfalvy Emil városi pénztárnok és az egyik helybeli cigányzenekar tagja,
„Szigyu” köszöntik egymást az utcán.(Jelzete: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Sátoraljaújhelyi Fióklevéltára. XV. 42. „Feketekönyv”. Péter Sándor karikatúra albuma Sátoraljaújhely társadalmáról. 1933.)
  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  

A honlapon található valamennyi tartalomhoz kapcsolódó szerzői és egyéb szellemi tulajdonjogok az MNL B.-A.-Z. Megyei Levéltára tulajdonát képezik. Tilos a honlapon hozzáférhető tartalom más műben történő felhasználása, valamint bármely, nyilvános vagy kereskedelmi közreadása.