English |  Magyar  

Tatárjárás (Muhi csata 1241. április 11.)
 Admin  2009.04.08
Tatárjárás (Muhi csata 1241. április 11.)Az árpádkori történelmünk egyik legsúlyosabb időszakának kezdete. A Batu kán vezette mongol fősereg 1241 kora tavaszán tört be a Vereckei-hágón és győzte le egyetlen rohammal a gyepűt védő Tomaj nembeli Dénes nádor csapatait. Az ország közepéig gyorsan előrenyomuló előcsapatok végig pusztították a Bodrog-, a Tisza- és a Sajó-mentét. A kán vezette fősereg április elején érte el a Sajót Köröm és Sajóhídvég térségében. IV. Béla seregei a Sajó innenső oldalán vertek tábort. Az előcsatározások után április 11-én került sor a végső összecsapásra, amelynek során – mint közismert – Batu seregei döntő győzelmet arattak. A király elmenekült (a néphagyomány szerint útja a Bükkön és a tornai erdőségen keresztül vezetett). A tatárok szokásuk szerint üldözőbe vették a menekülő királyt. Időközben a lengyel seregeket legyőző, Krakkót is megostromló tatár csapatok is betörtek az országba észak felől, így téve teljessé területünkön a pusztítást, hiszen útjuk Abaújon, Gömörön és Borsodon keresztül vezetett az ország szíve felé.

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Az új Alsózsolcai fióklevéltár
 Admin  2009.01.12
TÁJÉKOZTATJUK TISZTELT KUTATÓINKAT, ÜGYFELEINKET,
hogy az új Alsózsolcai fióklevéltárunk 2009. január 5-től a
szokásos nyitvatartási időben várja önöket.


Nagyobb térképre váltásAlsózsolcára a Búza téri volán buszpályaudvar 15-ös kocsiállásáról indulnak járatok. Helyi járattal, vagy Ónod, Muhi Sajópetri, Sajólád felé induló távolsági jártokkal lehet eljutni a településre. Alsózsolcára érve a harmadik buszmegállóban a "Községháza" megállóhelyen kell leszállni. Innen a Kossuth úton tovább kell menni a református templomig kb 150 méter távolságot. Majd ezzel szemben az első világháborús hősök emlékműve után kell közvetlenül jobbra fordulni ezzel már a levéltár udvarára is értünk.

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Kutatásról
 Admin  2008.11.06
A kutatásról

TÁJÉKOZTATJUK TISZTELT KUTATÓINKAT, ÜGYFELEINKET,
hogy a Baross úti Részlegünk 2008 szeptemberétől megszűnt,
az itt tárolt iratanyag az új, Alsózsolcai Fióklevéltárunkba került.

Az Alsózsolcai Fióklevéltár 2009. január 5-től várja a kutatókat és ügyfeleket.
Cím: 3571 Alsózsolca, Kossuth u. 149.
Telefon: (46) 407-259

Szintén 2009. január 5-től várja a kutatókat és ügyfeleket a Mezőcsáti Fióklevéltárunk is.
A jövőben itt kizárólag a tanácsi iratok és az anyakönyvek kutatása történik.
A korábban itt őrzött gazdasági szervek, intézetek, jogszolgáltatás szerveinek iratanyagát az Alsózsolcai Fióklevéltárban érhetik el.
  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Oldal:  1 2 3 ... 18 19 20
HírkategóriákHírkategóriák

A honlapon található valamennyi tartalomhoz kapcsolódó szerzői és egyéb szellemi tulajdonjogok az MNL B.-A.-Z. Megyei Levéltára tulajdonát képezik. Tilos a honlapon hozzáférhető tartalom más műben történő felhasználása, valamint bármely, nyilvános vagy kereskedelmi közreadása.