English |  Magyar  

Murány ostroma 1549. augusztus 15.
 Admin  2009.06.23
Murány ostroma 1549. augusztus 15.Pontosan 460 éve ostromolta ki egy spanyol kontingens Bebek Ferenc magyar katonáinak segítségével Basó Mátyást Murány várából. Bernardo de Aldana táborszernagy V. Károly császár megbízásából érkezett Magyarországra, öccse I. Ferdinánd segítségére 1200 jól képzett spanyol katonával, 1548-ban. Első feladatai között szerepelt Salm gróf irányítása alatt Balassa Menyhért, Basó Mátyás, Bebek Ferenc várainak elfoglalása, mivel ezek a nagybirtokosok a Felvidék déli részén Szapolyai pártján álltak és sok esetben törvényt nem tisztelve, kiskirályként viselkedtek. Aldana, akit a magyarok spanyol rangja után (maestre de campo) egyszerűen csak „Nagykampó”-nak neveztek, mesterien vívatta meg embereivel a várakat. Bebek csak azért nem került sorra, mert csatlakozott a Basó elleni ostromhoz, amiből viszont bőven kivette a részét. Basó Mátyást, aki a ma is nehezen megközelíthető Murányt személyesen védte, augusztus 19-én két testvérével, nagybátyjával és hét hű emberével a várban Salm lefejeztette. A belső ellenség legyőzése után, a spanyolok 1552 végéig, a krónikák híradásával ellentétben, bátran harcoltak a török ellen.

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Diktatúra, forradalom, megtorlás: A Zala Megyei Levéltár virtuális kiállítása
 Admin  2009.06.10
Diktatúra, forradalom, megtorlás
A Zala Megyei Levéltár virtuális kiállítása"A Zala Megyei Levéltár a Gönczi Ferenc ÁMK kiállítótermében 2006 őszén, a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának emlékére egy kiállítást rendezett Diktatúra, forradalom, megtorlás címmel. A több szempontból is újszerű, interaktív, a multimédia kínálta lehetőségeket is felhasználó kiállítás nagy sikert aratott a látogatók, különösen a fiatalabb generációk körében."
"Sajnos azonban az időszaki kiállítások ideje hamar lejár, de a nagy érdeklődés és tetszés miatt elhatároztuk, hogy valamilyen módon állandóvá varázsoljuk munkánkat, amihez a digitalizálás lehetősége és az internet kínált megoldást. Ezeknek köszönhetően, virtuálisan ugyan, de nagyságrendekkel többen és korlátlan ideig, ráadásul bármikor megtekinthetik kiállításunkat."

  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
A Tapolcai apátság és a Miskolc nemzetség első említése.
 Admin  2009.06.04
A Tapolcai apátság és a Miskolc nemzetség első említése 1219.A Váradi Regestrum az 1219. évből, a 41. § alatt a következő istenítéletről ad beszámolót: „A nyíri izmaeliták által vádlott vámosi és tapolcai jobbágyok tisztázzák magukat: Illés és Péntök nyíri szaracénusok kezet fogva több másokkal rablásról vádlották Márton ispán vámusi jobbágyait … nem különben a Bors – Miskolci had tapolcai monostorának tapolcai jobbágyait …”
A rövidke bejegyzésnek azért nagy a jelentősége, mert először említi írásban a Miskolc nemzetséget, illetve az általuk alapított tapolcai monostort. Györffy György feltételezi, hogy Miskolc és leszármazottai István király után telepedtek meg ezen a területen. A kolostor alapításának ideje szintén tág határok között mozog. Mint a fentiekből kiderül 1219.-et megelőzően építették. Ugyanakkor az sem ismert mikor alapította a nemzetség az Árpád-korban a nevét viselő Miskolc települést.  Nyomtatóbarát változat   Hír létrehozása pdf formátumban  
Oldal:  1 2 3 ... 16 17 18 19 20
HírkategóriákHírkategóriák

A honlapon található valamennyi tartalomhoz kapcsolódó szerzői és egyéb szellemi tulajdonjogok az MNL B.-A.-Z. Megyei Levéltára tulajdonát képezik. Tilos a honlapon hozzáférhető tartalom más műben történő felhasználása, valamint bármely, nyilvános vagy kereskedelmi közreadása.